Miért felemás a macskám szeme

A cicám jobb szeme kék, a másik zöld, itt a magyarázat.

Rengetegen kérdezitek, hogy mi történt a macskám szemével. Biztosíthatok róla mindenkit, hogy semmi baja nincs, teljesen egészséges.

 

A heterokrómia egy szemet érintő elváltozás, melynek jellemzője a különböző színű írisz ugyanazon egyed esetében. Az embernél és az állatoknál is előforduló jelenség legtöbb esetben örökletes, de betegség vagy sérülés eredményeképp is megjelenhet.

 

 

A ritkának számító mutációnak több fajtája létezik. Teljes heterokrómia esetén az egyik írisz színe a másikétól különbözik. A részleges heterokrómia jellemzője, hogy az írisz egy részének színe eltér annak más részeitől, tehát egy szemben jelennek meg az eltérő színek.

A centrális heterokrómia esetében a két szín egyazon íriszen belül jelentkezik. A szem valódi színének ebben az esetben a külső szín számít.

 

Az esetek többségében örökletes, de genetikai mozaicizmus vagy kimérizmus is okozhatja. Ugyanakkor betegség és olyan sérülések is okozhatják, mint bevérzés, idegen test jelenléte, glaukóma vagy a kezelésére használatos gyógyszerek, a szemet érintő gyulladások, neurofibromatózis vagy Waardenburg-szindróma.

Az enyémnek örökletes heterokrómiája van. Előfordul hogy fél fülükre süketek vagy gyengén hallanak az ilyen állatok, de az én cicám tökéletesen hall szerencsére.

 

Forrás: https://hu.wikipedia.org/