Tüttyölt ratyli recept

Ez a hagyományos magyar étel hihetetlenül jó zsírégető!

Tüttyölt ratyli (ösmagyar étel) 



Hozzávalók:
1.5 kg nyers ratyli
1 szép darab pese
2 csobolyó gönyézde (ha lehet, akkor vigárási, mert az a legjobb!)
1 csomag ciháta
1 fél marék mesztli
1 marék csöszöge (ha szereted)
1 kávéskanál sned
Só, bors izlés szerint.


Elkészítése: A ratlyit és a pesét alaposan megmossuk, így biztosan elkerülhetö a pohánka veszély, majd a ratylit fertály órát posvásztjuk amíg csurmot nem enged. A csurmot leöntjük (ne dobjuk ki, késöbb a cihátáshoz felhasználjuk!) majd a ratylit szépen, höllyén, kipicskázzuk, és a nyesedékböl apró csulmákokat gyúrunk, majd ezek kerülnek a cihátás koshadtba.

Közben a pesét vigyázva lesolyvasztjuk, mert könnyen odakap s akkor muszáj megmitigézni, ami ugye köztudottan hosszadalmas macera, jobb ha elkerüljük. Ha a pese szépen lesolyvadt félrehúzzuk, de tartsuk melegen a tüttyöléshez. Amíg a pocadék megsettyen, a ratylit peccsentjük majd hagyjuk slottyanni. 
Miután minden a helyén van, hozzáfoghatunk a cihátás koshadthoz, ami kis gyakorlattal alig több mint két órát igényel. A csurmot hirtelen becsesszük, majd a csulmákokat a cihátával és a mesztlivel becajgerozzuk és a kk-nyi snedet fokozatos keverés közben hozzácuffantjuk. A gönyézdét kurfincolva petáljuk, áttörjük és a koshadthoz lögybítjük.

(Nem gyözöm eléggé hangsúlyozni a cuffantás fontosságát. Itt szoktak a kezdö háziasszonyok sírógörcsöt kapni, mert a cuffantást a cuppantással keverik, amitöl ugyan ideiglenesen feláll de utána úgy összeesik a cihátás koshadt mint a pinty! [ekkor elhangzik a hálószobákból már unalomig ismert kifakadás, hogy aszongya:] esztet má az Isten se álíccsa föl! Némi reményt ad ha vigárási a gönyézde.)

Most érkeztünk el a kritikus ponthoz amikor is a pesét tüttyölni kezdjük s a kipicskázott ratylit hirtelen megmelegítve, majd pontosan 47,6 Cº-on tartva egybesulyvasszuk a pesével. Most sózzuk, borsozzuk. Aki csöszögét is használ, az most tegye hozzá. 5 perc forralás után, kész. Kumiszos töltött pratylival tálaljuk.

 

Kérdések:

Válaszok: 

- Nem, nem és NEM! Megmitigézni csak akkor kell ha lesolyvasztás közben odakap a pese!!
- Ne keverjük a dolgokat! Amiröl te beszélsz az a vecsege ratyli ami köztudottan, legalább is eddig azt hittem, hogy köztudott, megbolondul a kocogtatástól és nem hogy porhanyós, de rágós lessz! A dugaszolós kerekhasú az stimmel ha brügnit is használsz a dübbencs mellé amit ugyan nem árt egy kicsit feljavítani a lóftnival de magában is finom.
- Kremcli kérdésben teljesen egyetértünk! Én a magam részéröl, mint minden igaz magyar ember, ebben biztos vagyok, bolti kremclit nem türnék meg a házamban! Tessék csak venni a azt a kis fáradságot s megbrügölni a gerádikót! Egészen más az íze!
- Világosan megírtam, hogy a ratylit és a pesét ALAPOSAN megmossuk! Ez nem azt jelenti, hogy én, ÉN, pohánkát használok, hanem asztat jelenti, hogy, köztudomásúan, a ratyli kedvenc tartózkodási helye a tüskés bokrok közöt van s a pohánka pollenjeit kell ALAPOSAN lemosni, PONTOSAN a keserü íz elkerülése végett, ergo a szötyméce teljesen felesleges, mivel szatymangolásra nincs szükség. Különben is a szötyméce a csurmák minöségét rossz irányba befolyásolja, s ennek elkerülésére, a semlegesítéshez, még stikpönölni is kellene a ratylit mielött csurmákot ereszt. A stikpönölést meg ki a fene akarja csinálni amikor az két órát tart!? Én egy egyszerü, GYORS receptet adtam közre, amit, alig 6 órás munkával, két személyre meg tudtok fözni, te meg itten bonyolícc mindent a szatymangolással!
- Végre valaki aki tudja mit beszél! Mivel mi berence nélkül csináljuk így heccselni nem kell, (a gyerek ki nem állhatja a berence intenzív ízét) bár én bevallom, titokban, ha magamnak csinálom, vokedlit is teszek bele. Az valami isteni! A sütöben való curfangolásról csak annyit, hogy nekünk nem légkeverös a sütönk, így nem merem ott csinálni, de a szabad tüzön készültet jobban is szeretem.
- A kumiszos töltött pratyli elkészítése olyan nevetségesen egyszerü, hogy szinte szégyelem leírni, mert mindenki tudja. A lótejet, olyat használjunk amit minimum 3 évig preccintettek, gölödinnel csólánozzuk, majd egy ügyes fogással, mikor már krémsürüségü, a megbrúdalt, csécsézet pratyliba töltjük, majd egy gyors mozdulattal megcsomózzuk. Ebendölés után vékonyra szeleteljük s a ratyli mellé adjuk.

 

 

forrás: http://www.otvenentul.hu/tarsasag/index.php/blogs/view/4366

Ajánló
Kommentek
  1. Én