Tippek az egészséges hajért

Hosszú haj? Pár dolog ami segíthet

Néhanapján megesik velem, hogy egy-egy leányzó rámír/megkérdezi tőlem, hogy mi segíthet a haj gyors növekedésében. Ennek hatására döntöttem úgy, hogy itt összegyűjtöm nektek az információimat.

Mivel nekem a szivárvány összes színében tündökölt már a hajam, sokat volt színezve, szőkítve, ezért alaposan utána néztem az évek során, hogy mi az ami elősegíti a haj gyorsabb növekedését. Próbáltam nektek a legjobb tudásom szerint összeírni mindent, amiről valaha hallottam. Van amihez tudok személyes tapasztalatot fűzni, de van amit még én magam sem próbáltam. Mindenesetre remélem, hogy a tippeim hasznosnak bizonyulnak. (:

 

 

 

 

 

1. Házi pakolások

Gyakorta készítek én magam is házi hajpakolásokat, amelyeket 1-2 órán át a hajon kell hagyni. Itt szeretném felsorolni azokat az összetevőket amelyek erősítik a hajat.

-avokádó

-méz

-joghurt

-tojássárgája

-banán

-olajok

 

 

 

 

 

2. Olajok

 

Sokféle olaj létezik amely jót tesz a hajadnak, ezért külön menüpontot kapnak a felsorolásomban. :3 Ezeket a pakolásba keverve célszerű alkalmazni. Kapható a boltokban olyan olajos hajvégápoló szer is amit nem kell kimosni, én avonos-argánolajosat használtam és bejött.

 

-argánolaj

-ricinusolaj

-kókuszolaj

-szőlőmagolaj

-olivaolaj

-lenmagolaj

 

3. Hajmosás

 

Hajmosásnál nagyon fontos, hogy ne csináljuk minden nap. Próbáljuk minél kevesebbszer mosni a hajunkat, maximum heti kétszer.

Elengedhetetlen dolog a balzsamozás. Minden hajmosásnál tegyük meg!

Én használok hajpakolást is (Kallos keratinos, tejproteines hajpakolás), ez nagyon jót tesz a hajamnak.

Igazi csodaszer lehet a törött hajnak az Alfaparf kék ampullája. Ezt alkalomszerűen lehet használni, fodrászkellékesnél kapható.

Ugyan még nem próbáltam, de sok helyen olvastam, hogy szintén az Alfaparf terméke, az Active Hair Power ampullás kezelés nagyon szépen helyrehozza és erőt ad a törött hajnak.

Vizes hajra kapható különféle hajvégápoló, amit nem szükséges kimosni, illetve hasznos ha akad kéznél hővédő krém vagy spray.

 

4. Egészséges táplálkozás

 

Csakúgy, mint a bőröd, körmöd egészségének, a hajadnak is kulcsfontosságú a megfelelő étkezés. Ezen felül van pár étel ami még inkább elősegíti a haj növekedését: 

-fehérjedús ételek: baromfihús, sovány marhahús, hal, bab, diófélék

-tojás

-banán

-sör (igen! de csak ha nagykorú vagy :D )

-zab

-mazsola

-sötétzöld zöldségek

-növényi olajok

Mindemellett figyeljünk oda a megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre!

 

5. Kielégítő alvás

A stressz minden szempontból káros, ezért fontos hogy megfelelően kipihenjük magunkat a nap végén. Minimum 8 óra alvásra szüksége van az embernek.

Az alváshoz hozzátenném még, hogy fonjuk be előtte a hajunkat lazán és úgy térjünk nyugovóra.

 

6. Mit ne tegyél

 

Hajvasaló, hajszárító hajgöndörítő. Ezek az eszközök ellenségei a hajnak. Főleg a hajszárító, ami kiszárítja a hajat és ha még utána vasalod is akkor számodra egyenes út vezet a töredezett hajhoz.

Én személy szerint mindig este 7-8 óra körül mosok hajat, így van időm megvárni míg magától megszárad. 

Ha vizesen becsavarjuk és úgy szárad meg akkor pedig elérhetjük a göndör hajat hajgöndörítő nélkül is.

Az egyenes hajhoz sajnos nemigazán tudok praktikákat, esetleg hajegyenesítő krémeket, de ezeket még nem próbáltam. Csak akkor vasald a hajad hogyha nagyon muszáj, például ha buliba mész vagy randira. 

 

Másik dolog ami nem szerencsés, az a lófarok. Ne fogd össze a hajadat hogyha nem muszáj. Inkább egy laza fonatot készíts, az sokkal jobb a hajadnak. Alvásnál semmiképp se fogd össze.

Vizesen NE fésüld a hajad! A víz felpuhítja a hajadat, így sérülékenyebb. Az ujjaiddal szántsd végig tincseidet párszor, hogyha nagyon muszáj, de jobb ha vársz a fésüléssel addig amíg meg nem szárad.

Továbbá nyilván ami még kimaradt az a hajad kémiai kezelése. Festés, szőkítés és társai. Én ezek miatt költök egy kisebb vagyont arra, hogy épségben tartsam a hajam. x) Szóval ha nem muszáj  akkor kíméld meg ettől a hajadat, sajnos én nem bírom megállni, hogy ne változtassam a színét.

 

7. Hajvágás

Én körülbelül 3 havonta szoktam vágni a hajamból. Mindig gondosan odafigyelek, hogy csak a törött részeket tüntessem el, a végéből 1-2 centit. Én ezt a lépést nem bíznám fodrászra, többnél is jártam régebben, de eddig bárkihez mentem, mindenki minimum 5-8 centit levágott a hajamból noha én csak azt mondtam hogy egy keveset. Ez is hozzájárult ahhoz, hogy már 6 éve nem voltam fodrásznál, mindig magamnak csinálom a hajamat. DE ha ti nem értetek a hajformázáshoz, festéshez, akkor semmiképp se kezdjetek neki otthon egyedül!

 

 

8. Hajvitaminok

Rengeteg fajta hajtabletta kapható a boltokban, interneten. Vannak olcsóbbak, drágábbak, nagy kiszerelés, kicsi, havi, 3 havi, más-más hatóanyaggal.. Arra akarok ezzel kilyukadni, hogy nem igazán tudok jót mondani egy konkrét márkáról sem, többet is kipróbáltam, de olyan hű de látványos eredményt egyik se hozott. A középkategóriás termékeknél maradtam, elolvasgattam hogy miben mi van és az alapján próbáltam olyanokat választani ami összetevőkben megegyezik a drága termékekkel. Nem hiszem hogy többet tudnak a méregdrága szerek. Eddig sehol sem találkoztam olyan emberrel/véleménnyel/bejegyzéssel ami hihetetlen mértékű javulásról írt volna egy drága tabletta elszedése után. Így inkább én maradnék a korábban felsorolt hajpraktikáknál. (: 

 

 

 

Remélem tudtam némi hasznos információval előhozakodni számotokra, sok sikert és hosszú hajat mindenkinek!